چرا سازندگان گوشی اجازه میدهند این اشتباهات در طراحی رخ دهد؟
سازندگان و طراحان، ساعتها وقت میگذارند تا هر گوشی هوشمندی که به بازار وارد میشود را طراحی کنند. اغلب اوقات، همینکه یک گوشی میبینیم در تلاش هستیم تا به چیزهایی اشاره کنیم که در طراحی گوشی دوست نداریم. طبیعتاً برخی از ایرادها به خاطر علایق شخصی است که ربطی به آن طراحی خاص ندارند. اما در بعضی موارد نقصهای فاحشی در طراحی وجود دارد که باعث تعجب است که چطور یک گوشی با چنین طراحی تولید شده است.
ساخت یک گوشی که مناسب هر کاربری باشد
ساده بگوییم ساخت ابزاری که مطابق با میل هر شخصی باشد غیرممکن است. نه تنها اندازه دست هر فرد با دیگری متفاوت است، بلکه فاکتورهای دیگری نیز وجود دارد که بر حس مردم نسبت به گوشی تأثیر میگذارد. برخی از این فاکتورها شامل این میشود که آیا کاربر برای استفاده از گوشی از قاب استفاده میکند یا خیر؛ آیا آنها اغلب گوشی را در جیب میگذارند یا در کیف؛ از گوشی اغلب چه استفادهای میکنند و غیره. البته با توجه به برند گوشی، برای مثال با خرید لوازم جانبی گوشی سامسونگ، شیائومی، هواوی و غیره میتوانید تغییرات بسیاری در گوشی خود ایجاد کنید.
نمایشگر مهمترین عنصر هر گوشی هوشمند امروزی است و اندازه آن چیزی است که چهره واقعی گوشی را مشخص میکند. کاربران تمایل دارند یک صفحه نمایش واقعی داشته باشند، اما هر چقدر که ابعاد نمایشگر بزرگتر میشود، قطعاً نگهداری آن در دست نیز سختتر میشود. برای مقابله با این موضوع، شرکتها شروع به تولید گوشیهایی کردند که طول بیشتر و نمایشگری با نسبت ابعاد باریکتر دارند. در حال حاضر شاهد گوشیهایی با ابعاد 21:9 نیز هستیم. اما این موضوع بازهم مشکلاتی دارد. از آنجایی که انگشت شصت کوچکترین انگشت دست میباشد، وقتی گوشی در حالت عادی در دست قرار دارد بیشتر بخشهای نمایشگر خارج از دسترس این انگشت قرار میگیرد.
بنابراین سازندگان تصمیم گرفتند که به مردم اجازه بدهند تصمیم بگیرند که چه چیزی را میخواهند قربانی کنند. ازاینرو کاربر میتواند از بین دو گزینه نمایشگر یا راحتی یکی را انتخاب کند. برای اینکار شرکتها شروع به عرضه نسخههای متعددی از یک دستگاه کردند تا این گوشیهای هوشمند مطابق با سلیقه تعداد بیشتری از کاربران قرار بگیرد. درست است که این عمل برخی از مسائل را حل کرد، اما بازهم مشکلاتی وجود داشت. بعضی ویژگیهای کلیدی در بدنه گوشی وجود دارد که بهطور عمده مشخص میکند استفاده از گوشی در زندگی روزانه چقدر راحت خواهد بود.
ارگونومی اسمارتفون: دکمه صدا، پاور، اثرانگشت
در بیشتر اسمارتفونهای مدرن، معمولاً سه چیزی وجود دارند که علاوه بر نمایشگر، انگشت شما باید به آن دسترسی داشته باشد. این سه آپشن دکمههای صدا، پاور و سنسور اثرانگشت میباشد. شاید این موارد گزینههای کوچکی باشند که شما در زمان انتخاب گوشی به آن زیاد دقت نکنید، اما بخشهای مهمی نیز مانند فضای ذخیره، نوع نمایشگر و غیره نیز وجود دارند که شما قطعاً از آنها چشمپوشی نخواهید کرد. به خاطر استفاده دائمی از این امکانات، اگر این عناصر به خوبی قرار نگرفته باشند، سریعاً باعث دلزده شدن شما میشود.
برای مثال در گوشی گلکسی اس 10 و اس 10 پلاس، دکمه پاور به خوبی قرار نگرفته است. در مقایسه با گوشیهای دیگر، دکمه پاور این گوشی خیلی بالا قرار گرفته است، بنابراین باید دست خود را جابه جا کنید تا انگشت شصت شما به آن برسد. این کار ریسک افتادن گوشی را افزایش میدهد. اگر میخواهید این ریسک را کاهش دهید خرید لوازم جانبی گلکسی اس 10 بهترین راهحل برای شما خواهد بود. خرید لوازم جانبی گلکسی اس 10 پلاس نیز یک راه عالی برای افزایش جذابیت و ایمنی گوشی شما میباشد. بنابراین هرچقدر طراحی کلی گوشیها به کمال نزدیک میشود، اگر دستهای بسیار بزرگ یا انگشتهای کشیدهای داشته باشید، این احتمال وجود دارد که محل قرارگیری دکمه پاور باعث آزار نشود. البته میتوانید ویژگی «Double tap to wake» را نیز فعال کنید تا نیازی نباشد برای روشن کردن نمایشگر دکمه پاور را بزنید، اما باز هم باید گوشی را با فشار دادن دکمه پاور خاموش کنید.
یک مثال دیگر از طراحی نامناسب در گوشیهای گوگل دیده میشود. این شرکت دکمههای صدا را زیر دکمه پاور گوشیهای پیکسل خود قرار داده است. درست است با اینکار بهراحتی میتوانید صدا را تنظیم کنید، اما از آنجایی که ما از دکمه پاور بیشتر استفاده میکنیم بیشتر باید به فکر دسترسی آن باشیم. در زمان خرید لوازم جانبی گوشی گوگل دقت داشته باشید که انتخاب درست و حساب شده انجام دهید.
محل قرارگیری سنسور اثرانگشت نیز یکی از مشکلاتی است که حداقل در یکی از مدلهای گوشی شرکتهای سازنده مختلف دیده میشود. یک مثال بسیار فاحش، قرارگیری سنسور اثرانگشت در کنار دوربین در گوشیهای سامسونگ بود که باعث میشود مردم سهواً انگشت خود را بر روی لنز دوربین قرار دهند.
محدودیتهایی که ما نمیبینیم
غیرممکن است که علت دقیق یک نقص در طراحی خاص را متوجه شویم، اما تئوریهایی وجود دارد که میتوان با کمک آنها علت تقریبی را پیشبینی کرد.
تئوری 1: پازل پیچیدهای که درون گوشی وجود دارد هیچ راهی باقی نمیگذارد
طراحان باید نهتنها راجع به شکل گوشی تصمیم بگیرند، بلکه باید طرز کار آن را نیز در نظر بگیرند. این به این معنی است که محدودیتهای خاصی در قرار دادن ویژگیهای مختلف در اطراف بدنه دستگاه وجود دارد. قطعات باید از داخل به برد اصلی متصل شوند و این موضوع همیشه یک کار آسان نیست. همانطور که ظاهر گوشی کم عرضتر میشود (پورتها و دکمهها حذف میشوند و سنسور اثرانگشت زیر نمایشگر قرار میگیرد) درون گوشی نیز مثل همیشه بهشدت شلوغ است.
سازندگان در تلاش هستند تا با قرار دادن باتریهای بزرگ و بزرگتر طول عمر باتری را افزایش دهند، اما فراموش نکنید اینکار باعث کاهش فضا برای بخشهای دیگر میشود. این امر طراحان را مجبور میکند تا مواردی را به خطر اندازند تا بتوان همه چیز را در این فضای کوچک قرار دهند. این تغییرات باعث میشود که برای مثال سازندگان طرح دکمه پاور را کمی بالاتر قرار دهد.
تئوری 2: نگرانی راجع به دوام
احتمالاً فکر میکنید که دکمه پاور چه ربطی به دوام گوشی دارد؟ اما بهتر است بگوییم جایگاه حفرهها با استحکام و سفتی گوشی ارتباط دارد. فریم فلزی گوشی، اسکلت آن است و نه تنها حفرهها تمام اجزا را در جای آن قرار میدهد، بلکه تضمین میکند که گوشی با قرار گرفتن در جیب خم نمیشود.
طبیعتاً حفرههایی که برای پورتها و قسمتهای مختلف گوشی طراحی شده است، باعث ضعیف شدن فریم اسمارتفون میشود. این موضوع مخصوصاً در زمانی دیده میشود که حفرههایی در دو طرف دستگاه وجود دارد و باعث یک خط افقی میشود که گوشی را بیشتر مستعد خم شدن میکند. با این وجود شاید گوشیهای زیادی را با این طراحی دیده باشید. برای مقابله با ضعف ساختاری گوشیهای هوشمند، سازندگان معمولاً آن نواحی را از داخل قویتر میکنند که فضای خاصی را میگیرد. برای مثال این موضوع در گوشی آیفون 6 پلاس دیده میشود، بنابراین شما میتوانید با خرید لوازم جانبی آیفون 6 پلاس از قبیل قاب و گارد مناسب تا جای ممکن استحکام گوشی خود را بالا ببرید.
بنابراین قبل از اینکه راجع به طراحی گوشیها شکایت کنید، اول کمی فکر کنید. برای طراحی گوشی، افرادی هستند که ماهها بر روی هر چیز کوچکی که در گوشی میبینید فکر کردهاند و راهحلهایی ارائه کردهاند. گوشیهای هوشمندی که میبینید از جنبههای مختلف مورد بررسی قرار میگیرند و این بررسیها فراتر از تصورات ما هستند.
برای هر گوشی یک امتیاز خاص داده میشود و به این معنی نیست که به خاطر نقاط منفی که در طراحی گوشی وجود دارد، امتیازی کسر نمیشود. کاربران محصولات نهایی را ارزیابی میکنند و اگر تیم طراحی مجبورباشد چیزی را تغییر دهد، در امتیاز نهایی بازتاب خواهد شد. در نهایت همه چیز به به کاربران بستگی دارد که طراحی یک گوشی چطور بر تجربه آنها تاثیر خواهد گذاشت.
منبع: phonearena