مقایسه WearOS گوگل و WatchOS اپل
با اینکه تعداد ساعتهای هوشمند بسیار زیاد است و کمپانیهای زیادی در این حوزه فعالیت دارند اما همچنان دو سیستم عامل Wear OS (که قبلا با نام Android Wear شناخته میشد) و WatchOS (سیستم عامل اختصاصی ساعتهای اپل) ابرقدرتهای این عرصه هستند. سامسونگ هم سیستم عامل اختصاصی خودش را با نام Tizen ارائه کرده است. با این حال رقابت بین سیستم عامل اپل و گوگل بسیار حساستر است.
هر دو سیستم عامل قابلیتهای خاص خودشان را دارند. از نمای کلی و ظاهر اپها گرفته تا سرعت و مسائل امنیتی در هر دو سیستم عامل با هم تفاوت دارند. ما در این مطلب به مقایسه WearOS و WatchOS پرداختهایم. اگر در خرید ساعت هوشمند دودل هستید در ادامه میتوانید به قابلیتها و امکانات این دو سیستم عامل ساعت هوشمند پی ببرید.
سازگاری با دستگاههای دیگر
اسمارت واچها از طریق بلوتوث به گوشی وصل میشوند. با گوشی کار میکنند و از اینترنت و دادههای گوشی استفاده میکنند. چون خود اسمارت واچها حافظه داخلی کمی دارند دادههایی مانند عکسها و … روی حافظه گوشی ذخیره میشوند و چون صفحهی ساعت هوشمند کوچک است میتوانید دادههای نرمافزارهای ورزشی و سلامتیتان را هم روی صفحه بزرگ گوشی ببینید.
وصل کردن یا جفتسازی گوشی و ساعت بسیار مهم است. اگر گوشی اندرویدی دارید سیستم عامل WatchOS گزینهی خوبی برای شما نیست. چون این سیستم عامل تنها با گوشیهای iOS جفت میشود. امکان جفتسازی آن با اندروید وجود ندارد. در حالی که WearOS هم با اندروید و هم با iOS به خوبی جفت میشود.
WatchOS تنها روی ساعتهای اپل استفاده شده است. پس اگر آیفون 5 به بالا ندارید خرید اپل واچ چندان به دردتان نمیخورد. چرا اپل واچ 5 به بعد؟ چون سیستم عامل WatchOS برخی قابلیتها و امکانات خاص دارد که تنها روی نسخههای جدید iOS میتوانید به آنها دسترسی داشته باشید و با آیفونهای قدیمیتر نمیتوانید از این امکانات استفاده کنید.
WearOS با اندروید سازگاری بسیار بالاتری دارد. به راحتی میتوانید اپهای ورزشی ساعت و گوشی را با هم کوپل کنید. دادهها را ارسال و دریافت کنید و خدمات پرداخت و خرید آن را با هم سینک کنید. اما WearOS وقتی با آیفون جفت میشود معمولا دادهای بین اپهای آنها رد و بدل نمیشود. سیستم پرداخت و خرید مجزایی دارند و صرفا میتوانید از اینترنت و سایر قابلیتهای ساعت استفاده کنید. در ضمن سیستم عامل WearOS به صورت مستقل هم میتواند کار کند. اما اپل واچ برای سینک شدن کامل نیاز به اکانت iCloud و Apple Pay دارد که روی گوشیهای اندرویدی به آن دسترسی ندارید.
رابط کاربری
Wear OS از Google Now استفاده میکند. این پلتفرم دستیار بهروز این سیستم عامل است که دادهها را از مخازن اطلاعاتی گوگل بیرون میکشد و به شما نشان میدهد. با Google Now هم کاملا در ارتباط است. هم میتوانید اخبار روز را بخوانید هم وضعیت هوا را به صورت زنده ببینید. آخرین چیزهایی که در گوگل و سیستمهای مرتبط با گوگل (مانند یوتیوب) سرچ کردهاید هم به شما نشان داده میشوند. آپدیتهایی متناسب با تنظیمات و دادههای رفتاری شما روی صفحه نمایش ظاهر میشود. میتوان گفت Wear OS بیشتر یک سیستم عامل Context-Based است.
کار کردن با آن هم بسیار راحت است. با Swipe کردن میتوانید منوها را عوض کنید. صفحات اپها را تغییر دهید و به راحتی بین اپها بگردید. به راحتی روی اپها کلیک میکنید و حتی با استفاده از دستورهای گوگل اسیستنت میتوانید اپها را باز کنید و عملیات موردنظرتان را انجام دهید.
رابط کاربری WatchOS کاملا متفاوت است. صفحهی اصلی آن اپها را در شکل حبابی نشان میدهد. هر اپلیکیشنی که نصب میکنید با ترتیب خاصی کنار هم چیده میشوند. آیکنها و محیط رنگی و جذابی دارد. شاید برای برخی افراد کمی شلوغ به نظر برسد اما کار کردن با آن بسیار راحت است.
با فشار دادن Digital Crown یا تاج دیجیتالی میتوانید هوم اسکرین را مشاهده کنید. میتوانید روی اپها زوم کنید و یا آنها را اسکرول کنید. دکمهی کناری اپل واچ هم معمولا برای نمایش اپهای پراستفاده به کار میرود. به راحتی با Swipe کردن میتوانید اپهای دیگر را ببینید و دادههای آب و هوا و مکانی آن هم کاملا به روز است. اما مثل Wear OS حالت محتوایی و خبرخوان ندارد.
دستیار صوتی
Wear OS یک دستیار صوتی با چندین دستور مشخص دارد که مثل یک میانبر عمل میکند. میتوانید با دستور صوتی آلارم بگذارید. پیام کوتاه بفرستید و یا مسیریابی کنید. اگر ساعت هوشمند شما میکروفن داخلی نداشته باشند (که اکثرا ندارند.) نمیتوانید تماسها را با ساعت جواب دهید ولی همچنان میتوانید تماسها را رد کنید. دادههای کمی روی دستیار صوتی قرار دارند و دستورهای صوتی آن بسیار محدودند.
WatchOS یک دستیار صوتی نامآشنا به نام Siri دارد. سیری هم میشنود و هم جواب میدهد. همهی کارهایی که روی آیفون میتوانید با Siri انجام دهید روی ساعت هم جواب میدهند. میتوانید با سیری صحبت کنید چون اپل واچ میکروفن داخلی دارد. از طریق سیری میتوانید اپهای مختلف را باز کنید. وضعیت آب و هوا را از سیری بپرسید. جمع و تفریق اعداد و هر دادهای که پاسخی برای آن وجود دارد و در دیتابیس بهروز سیری وجود داشته باشد را در اختیار شما قرار میدهد.
اپلیکیشنها
هم WearOS و هم WatchOS هزاران اپلیکیشن سازگار دارند و روز به روز هم به تعداد این اپها اضافه میشود. بخشی از Google Play Store به این سیستم عامل اختصاص دارد و چون متنباز است توسعهدهندگان زیادی روی این اپها کار میکنند. از انواع اپهای ورزشی گرفته تا بازیهای کوچک فکری و اپلیکیشنها سلامتی و موسیقی و روتین در گوگل پلی وجود دارند.
اپل واچ هم اپلیکیشنهای خاص خودش را دارد. برای هر نوع ورزشی اپلیکیشن خاص آن قرار داده شده است، میتوانید اسپاتیفای داشته باشید و موزیک گوش بدهید. انواع اپهای رزرو هتل و بلیط هواپیما و … هم در اختیار شما قرار دارند و میتوانید بدون نیاز به گوشی تمام این کارها را انجام دهید. (البته این امکان در ایران وجود ندارد و حتما باید از سیستم پرداخت اپل پی برای این خدمات استفاده کنید.)
اپلیکیشنهای بومی هم کم کم به این سیستم عاملها اضافه میشوند و جفتشان تعامل خوبی با اپهای داخل گوشی دارند. به طور مثال اگر روی گوشی از اپهای مخصوص پیادهروی استفاده میکنید میتوانید همان اپها را روی ساعتتان هم نصب کنید و حتی مواقعی که گوشی همراهتان نیست هم دادههای پیادهروی شما روی گوشی ثبت میشوند و میتوانید بعدا آنها را ببینید.
حرفهای پایانی
هر دو پلتفرم نقاط قوت و ضعف خودشان را دارند. اپل واچ سیستم صوتی قدرتمندی دارد اما WearOS گوگل رابط کاربری راحتتر و سادهتری دارد. از نظر اپلیکیشنها تقریبا در یک رده هستند هر چند اخیرا اپهای خاص و ویژهای برای WatchOS نوشته شدهاند که یک برتری نسبی به آن بخشیده است. اپل واچ تنها با گوشیهای آیفون کار میکند اما سیستم عامل گوگل با اکثر سیستم عاملها به خوبی جفت میشود.
همچنان به نظر شما بستگی دارد. باید ببینید هدف شما از خرید ساعت هوشمند چیست و متناسب با آن عمل کنید. این راهنمای خرید ساعت هوشمند را هم از دست ندهید و جدیدترین ساعتهای هوشمند را ببینید و ویژگیها و قابلیتهای آنها را با هم مقایسه کنید.