هر آنچه باید در مورد انواع صفحه نمایش خمیده بدانید
گلس 2.5 بعدی ابزار جدیدی محسوب میشود که امروزه در بازار موبایل رواج پیدا کرده است اما هنوز بر سر چگونگی کاربرد آن نکات قابل توجهی وجود دارد. چطور ممکن است چیزی در فضای دو بعدی یا سه بعدی وجود داشته باشد؟ در هر صورت این کالا بر اساس یک الگوی واقعی و کاربردی طراحی شده است و نباید فکر کرد که تنها یک محصول جدید به منظور فروش بیشتر و صرف اهداف تجاری میباشد. در این پست وبلاگ فروشگاه اینترنتی استایل آپ مروری مفصلی بر این تکنیک جدید خواهیم داشت.
عبارت 2.5 بعدی اشاره به انحنای اندکی در لبههای گلس دارد که از آن با عنوان لبه منحنی نیز یاد میشود. با وجود این که این کالا نام رسمی خاصی ندارد اما همواره همین نام کاربرد گستردهای برای اشاره به این نوع صفحه نمایش دارد. ممکن است به راحتی متوجه وجود چنین چیزی بر روی بسیاری از گوشیها نشوید اما بر روی گوشیهایی مانند سری Galaxy Edge که صفحه نمایش آنها کمی بالاتر از بدنه قرار دارد، قطعا وجود یک صفحه نمایش بدون لبه بسیار شیک و دلپذیر خواهد بود.
در طول سالهای گذشته گوشیهای زیادی با طرح لبه منحنی به بازار ارائه شدند اما هم اکنون بازار این نوع صفحه نمایشها داغتر از همیشه است زیرا کمپانیهای مختلف هر کدام سعی دارند خود را با طرحهای هرچه ظریفتر در بازار و میان مردم خودنمایی کنند. خیلی از گوشیها این روزها چون گوگل نکسوس 6، شیائومی Mi Note، آیفون 6 و بسیاری دیگر با صفحه نمایش لبه منحنی طراحی شدهاند.
آیا این نوع صفحات واقعا خمیده هستند؟
شاید این صفحات به معنای واقعی کلمه خمیده محسوب نشوند. منظور از خمیده انحنای ظریفی است که در گوشههای صفحه ایجاد میشود. در حالت عادی همانند گوشیهای معمول انتظار میرود که این گوشهها صاف باشند. شاید نتوان با این توصیفات چنین صفحه نمایشی را تصور کرد. برای تصور شکل دقیق صفحههای 2.5 بعدی میتوان نگاهی به گوشی شیائومی Mi Note انداخت.
این خمیدگی بنا به سلیقه سازندگان و بر حسب میزان مورد نیاز میتواند کم یا زیاد باشد. انحنا حتی در مقادیر بسیار اندک میتواند باعث صیقل یافتن سطح صفحه بشود و در مقادیر بیشتر باعث شیکتر و ظریفتر شدن هر چه بیشتر گوشی میشود.
حتی میتوان از انحنا نیز فراتر رفت و لبه صفحه نمایش را واقعا تا حدودی خم کرد. این کار باعث ایجاد افکت 3D در صفحه نمایش میشود. گوشیهایی مثل ال جی G Flex 2، سامسونگ گلکسی نوت و 6S دارای چنین ابتکاری هستند. ساختن این صفحه نمایشها وابستگی مستقیم به وجود سطوح زیر لایه و ابزار الکترونیکی قابل خم شدن دارد. در حالی که در گلس یا صفحه نمایش 2.5 بعدی نیازی به ابزار و سطوح زیر لایه قابل خم شدن نداریم و این یک مزیت بسیار عالی برای ساخت و قیمت نهایی محصول است. البته این به این معنا نیست که در صفحههای 2.5 بعدی لبههای منحنی مشخص نخواهند بود. مهم این است که بین صفحات صاف، کمی خمیده یا 2.5 بعدی و کاملا خمیده یا 3 بعدی تفاوت قائل شویم و ویژگیهای هر کدام را بدانیم. به ویژه اکنون که ظریف و منحنی شدن لبههای گوشی از تکنیکهای بهروز و محبوب محسوب میشود، این مساله اهمیت خاصی دارد.
صفحات منحنی یا خمیده چگونه ساخته میشوند؟
با وجود این که ارائه گلسهای 2.5 بعدی به بازار بسیار پر سر و صدا بوده، در حقیقت طراحی و ساخت آنها کار چندانی ندارد. زیرا نیازی نیست هیچکدام از قطعات و اجزای الکترونیکی صفحه برای ساخت واقعا خمیده بشوند. صفحات 2.5 بعدی کاملا شبیه به صفحات صاف تولید میشوند. برخلاف صفحات کاملا خمیده که فرآیند تولید متفاوتی دارند، صفحات 2.5 بعدی تنها در مراحل آخر ساخت به صورت لبه منحنی فرم داده میشوند، پس در واقع هیچکدام از ابزار الکترونیکی و زیرلایه صفحهی اصلی خم نمیشوند.
خوشبختانه به این معناست که همچنان میتوان انواع گلسهای مرغوب و سخت را برای این صفحات خاص تولید کرد. این گلسها معمولا دارای یک نوار اضافی برای حاشیهی گوشی که خمیدهتر است میباشند و طبیعتا به دلیل جدیدتر بودن قیمتهای گرانتر و ظاهر شیکتری نیز دارند.
صفحهات خمیده یا منحنی در طی فرآیندی سختسازی میشوند و سپس در حرارت بسیار بالا به آنها شکل و فرم میدهند، سپس بلافاصله آنها را سرد میکنند تا شکل ایجاد شده سفت باقی بماند. فرم دادن شیشه به این روش در ابتدای کار صورت میگیرد زیرا اگر این فرمدهی را به مراحل آخر کار انتقال دهند، احتمال دارد تلاش برای فرم دادن به شیشه، به ساختار سخت آن آسیب وارد کند.
برای مثال در گوشیهایی مثل جی فلکس 2 یا سامسونگ گلکسی S6 نیاز است تا ترانزیستورها و عناصر مدار صفحه نمایش همانند پیکسلهای LCD یا OLED ها نیز مانند خود صفحه با فشار دارای خمیدگی تولید بشوند. البته انواع ترانزیستورها و مدارهای قابل انعطاف نیز موجود هستند که میتوان از آنها به صورت آماده در فرآیند تولید گوشی استفاده کرد، اما به نوبه خود بسیار گران میباشند.
آیا صفحات خمیده فوایدی هم دارند؟
کاربرد گلس 2.5 بعدی تقریبا تنها در زیباتر ساختن گوشی میباشد. در گوشیهای هوشمند لمسی بسیار مهم است که همه سطوحی که توسط انگشت قابل لمس هستند کاملا صاف و صیقلی باشند. اصلا جالب نیست که در حین لمس صفحه، انگشت فرد سطح زبر یا برآمدهای را لمس کند.
گوشیهای هوشمندی که صفحه 2.5 بعدی دارند، زیباتر و شیکتر از انواعی به نظر میرسند که صفحههای صاف یا گود دارند. اگر بخواهیم صفحات 2.5 بعدی را از نظر سختی و ضد خش بودن بررسی کنیم، باید بگیم که کاملا بستگی به تکنیک تولید لایههای زیرین صفحه دارد. ویژگی المنتهای زیرین صفحه کیفیت را مشخص میکند و کیفیت آن ربطی به 2.5 بعدی بودن صفحه ندارد. برخی گلسهای محافظ در بازار موجود هستند که با نام 2.5 بعدی ارائه شدهاند اما در واقع هیچ ربطی به صفحات 2.5 بعدی ندارند. همچنین هیچ دلیلی وجود ندارد که فرض کنیم صفحات 2.5 بعدی ضعیفتر و یا سختتر از صفحات معمولی و صاف گوشیها باشند. تنها چیزی که در طی فرآیند ساخت صفحات 2.5 بعدی متفاوت از صفحات عادی بوده، فرم دادن لبههای صفحه بوده است، بنابرین دلیلی بر خوب یا بد بودن آن نمیشود. تفاوت کیفیت گلسهای 2.5 بعدی درست مانند گلسهای معمولی بستگی به فرآیند تولید آنها دارد که میتوانند با کیفیت یا بیکیفیت تولید شوند.
تنها مشکلی که ممکن است در رابطه با صفحه 2.5 بعدی پیش بیاید در صورتی است که فردی بخواهد یک لایهی اضافی محافظ صفحه بر روی گوشی خود نصب کند که ممکن است به راحتی یافت نشود و یا به دلیل انحنای لبههای صفحه 2.5 بعدی به راحتی ممکن نباشد؛ به این دلیل است که محافظ صفحههای مناسب صفحات 2.5 بعدی با انحنایی در لبهها و طی فرآیندهایی تولید میشوند که گرانتر از تولید صفحات صاف و معمولی هستند و به دلیل انحنا نمیتوان دو عدد از آنها را روی هم قرار داد. برای محافظت بیشتر خرید گلس خمیده 2.5 بعدی یا انواع با کیفیت بالای آنها میتواند پیشنهاد مناسبی باشد.
در نهایت عبارت صفحه 2.5 بعدی چیز بیمعنایی نیست و کاربردهای خاص خودش را دارد. این صفحات دستاورد بزرگی محسوب نمیشوند که باعث مزیت بخشیدن به یک نوع گوشی بر نوع دیگری بشوند. یک گوشی دارای صفحه 2.5 بعدی ممکن است ظاهر زیباتر و شیکتری داشته باشد اما بهتر است تصمیم خود را برای خرید گوشی بر اساس 2.5 بعدی بودن صفحه آن نگیرید!